Over Mij

Waar gaan jouw ogen van sprankelen?

“Dieuwertje, wat zou jij doen als jij alles kon doen wat je wilt?” Ze stelt me de vraag, alweer 17 jaar geleden. Ik zit in een licht theehuis, met dikke sokken aan tegen de ijzige kou, uitkijkend op de Belgische natuur. Het is de laatste dag van de training Leven vanuit Wortels. Zeven dagen heb ik gezwommen in bevroren vijvers, als een dolle gedanst en op één been gestaan op immens hoge palen. In de loop van de week voelde ik na vele jaren de warmte weer langzaam in mijn lichaam kruipen. Ik voelde mijn lichaam überhaupt weer. Nu zitten we in een afsluitende kring op deze laatste dag bij elkaar. De trainster stelt me een vraag en ik antwoord niet. Er komt gewoon niks. Ze stelt hem nogmaals: “Dieuwertje, wat zou jij doen als jij alles kon doen wat je wilt?”

Maar ik had werkelijk nog nooit nagedacht over wat ik zou doen als ik alles kon doen wat ik wilde in mijn leven. Ik had überhaupt niet meer het gevoel dat ik echt leefde. Mijn lichaam stond in de overlevingsstand en was koud, futloos en moe tot op het bot.

Wat is mijn antwoord op die vraag? Alles in mij blokkeert. Ik wil eigenlijk op reis. Maar ja. Ik moet aan mijn to do lijst werken, nog hogere targets halen en aan mijn c.v. bouwen. Ik kan helemaal niet weg. Ik moet doen wat iedereen doet: geld verdienen, carrière maken en succesvol zijn in het zakenleven. De trainster vraagt mij mijn ogen te sluiten en contact te maken met mijn lichaam. Ik adem in en uit en voel me langzaam in mijn lijf zakken. Het is helder. Het is genoeg. Basta. Na een lange stilte komt het vanuit de diepte: Ik wil met een backpack naar Australië.

Ik haal diep adem en spreek mijn antwoord uit: ik ga naar Australië. En op dat moment voel ik hoe mijn ogen beginnen te sprankelen.

Zes weken later lig ik ’s nachts te woelen in mijn bed. Zwetend van angst vraag ik me af: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Mijn rugzak stat klaar in de hoek van mijn studio in Den Haag, ik heb net mijn baan bij Nutricia opgezegd en mijn geliefde Ford Ka is verkocht. Woelend in bed zie ik de zon weer opkomen.

Zodra de banden van het vliegtuig de grond loslaten voel ik de energie gieren door mijn lichaam. Euforie. Ik voel weer dat ik leef!

Meteen wanneer ik de voeten op Australische bodem zet voel ik een ongelooflijke kalmte. Voor het eerst in jaren laat ik de dagen ontstaan. Vanzelf. Ik eet als ik trek heb, slaap als ik moe ben en doe dingen als ik er zin in heb. Ik praat met mensen als ik zin heb en ben stil als mijn lichaam daarom vraagt. In een rustig tempo, zonder mij te haasten. Mijn hardnekkige lichamelijke klachten zijn opgegaan in rook. Ik voel me, omringd door de prachtige natuur, elke dag krachtiger worden. Terwijl ik op een massagetafel in het backpackershostel lig en mijn lichaam weer kan voelen weet ik het heel zeker: Ik wil mensen helpen hun lichaam weer te voelen zodat ze weer naar hun innerlijke stem kunnen luisteren.

Wat zou jij willen doen als je alles kunt doen wat jij maar wilt? Waar gaan jouw ogen van sprankelen? Als er niet meteen iets te binnen schiet geen nood. Ik leer je je lichaam weer te voelen door een voetmassage in stilte te geven. Via de aandacht voor je voeten zak je je hele lijf weer in. Zodat jij je innerlijke stem weer kunt horen. Waardoor er absoluut meteen iets te binnen schiet. En jij kunt gaan doen waar je ogen van gaan sprankelen.

Klik hier om meer te weten.

Dieuwertje is als doctorandus Bedrijfskunde afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen met als specialisatie International Marketing. Na een vliegende start in het bedrijfsleven in de Marketing bij Unilever Mexico, Nutricia, Economische Zaken en StarJob is na het goed luisteren naar haar innerlijke stem een omscholingstraject begonnen om mensen hun lichaam weer te laten voelen en te leren naar hun eigen innerlijke stem te luisteren. Ze is erkend voetreflexoloog, afgestudeerd aan de IFR International Federation of Reflexologists geaccrediteerde opleiding Reflexology in Engeland. Dieuwertje is in 2017 opnieuw bevoegd tot HBO Medische Basiskennis en heeft haar specialisaties Oncologie, Rouw en Stervensbegeleiding. Ze leert mensen weer naar hun lichaam te luisteren en begeleid ze om stappen te nemen om dat te gaan doen waar hun ogen van gaan sprankelen.